Aardappelen

 

Gezondheid

Aardappelen zijn basisvoedsel, maar wel heel gezond.

Ze zijn rijk aan vitaminen, mineralen, vezels en zetmeel. Bovendien zit er geen grammetje vet in onbereide aardappelen.

 

Een gewone portie aardappelen (ca 150 gram) zorgt voor:

  • 24% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C (=50 mg).
  • 10 – 15 % van de dagelijks benodigde hoeveelheid magnesium en ijzer
  • 50 % van de dagelijks benodigde hoeveelheid kalium.

 

Dat mensen vitamine C nodig hebben is duidelijk. Magnesium is noodzakelijk omdat een gebrek eraan angstaanvallen kan veroorzaken, ijzer is onmisbaar voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes en kalium is noodzakelijk voor het hartritme.

 

Behandelen en bewaren

Behandel aardappelen voorzichtig. Ze krijgen namelijk blauwe plekken door stoten en vallen. Deze blauwe plekken zijn niet overigens niet schadelijk voor de gezondheid en ze beïnvloeden ook de smaak niet. Wel zijn ze natuurlijk minder mooi.

 

Aardappelen kunnen het best bewaard worden buiten de verpakking op een koele, donkere en droge plaats. Vooral het donker is belangrijk, omdat de aardappel onder invloed van daglicht groen verkleurd. Deze groenverkleuring moet dan worden weggesneden voor gebruik.

Worden aardappelen te warm bewaard, dan kunnen ze gaan spruiten, waardoor de aardappelen veel aan voedingswaarde verliezen en ook taai worden.

De aardappelen worden in Nederland voornamelijk geteeld in de Hoekse Waard en in Zeeland. De kleigronden daar lenen zich uitstekend voor deze teelt en zorgen voor een smaakvol kwaliteitsproduct.

 

Uiteraard zijn alle telers Global Gap gecertificeerd, zodat (onder andere) voedselveiligheid en milieu-eisen geborgd zijn.

 

De agronomist van Jansen-Dongen zorgt voor de teeltplanning en de teeltbegeleiding. Het grote voordeel daarvan is dat we op het juiste moment precies die aardappelen beschikbaar krijgen, die onze klanten willen hebben.

 

Aardig om te weten: Jansen-Dongen heeft het exclusieve recht verworven de Franse rassen Amandine en Chérie in Nederland te telen!

 

Aardappelen

Hier vind je alle informatie over ons brede assortiment aan aardappelen.

 

Uien

Kijk hier voor meer informatie omtrent ons uien-assortiment.

 

Wortelen

Klik hier voor meer informatie over de leverbare formaten en productgroepen.

Naast conventioneel doen wij ook aan biologisch! Ons Skal-nummer: 001170