Jansen-Dongen werd opgericht in het begin van de 70’er jaren van de vorige eeuw. Al vanaf de oprichting is het bedrijf gespecialiseerd in klein verpakte aardappelen en uien bestemd voor het supermarktkanaal.

 

Innovativiteit staat bij Jansen-Dongen hoog in het vaandel, wat al vanaf de start van het bedrijf zichtbaar is. In de jaren ‘80 zijn we gestart met het premium product “gewassen aardappel” voor de Nederlandse markt. Vanaf dat moment vinden er voortdurend innovaties plaats op het gebied van assortiment en rassen. Vanaf de jaren ’90 zijn we ons steeds bewuster gaan bezighouden met innovatieve oplossingen en trends op het gebied van verpakkingen. Om deze oplossingen en innovatieve toepassingen succesvol te integreren zijn we ons dan ook altijd bewust van de behoefte naar een perfecte match tussen mens en machine. Automatisering en robotisering gaan bij ons hand in hand met kennis en vakmanschap.

 


Over de aardappel

Het woord aardappel komt van het Spaanse woord “patata”, wat een samenvoeging is van het Taino-woord “batata” (zoete aardappel) en het Quechua-woord “papa” (aardappel). Er wordt ook beweerd dat het woord komt van het Azteekse woord “Chi-potati”. De Europese landen maakten voor het eerst kennis met de aardappel door Europese ontdekkingsreizigers, die het product meenamen na verre reizen naar Zuid-Amerika. Als je tegenwoordig een Chileen of Peruaan vraagt waar het woord aardappel vandaan komt zullen ze beiden claimen dat het uit het eigen land komt, want de eer blijkt hoog te zijn. De aardappel is voor het eerst geïntroduceerd in Spanje, waarna het de rest van Europe veroverde.

In de begindagen van de aardappel durfden Europese boeren het vaak niet aan om de soort te planten. De bessen en stengels van de plant waren immers giftig, dus de aardappel zelf moest ook vast giftig zijn. Het duurde nog tot 1700 voordat de Nederlanders aardappels als voedsel gingen zien. Daarna ging het echter snel, aan het eind van de 19e eeuw was de aardappel gepromoveerd tot volksvoedsel nummer één.

 

 

Aardappelen

Hier vind je alle informatie over ons brede assortiment aan aardappelen.

 

Uien

Kijk hier voor meer informatie omtrent ons uien-assortiment.

 

Wortelen

Klik hier voor meer informatie over de leverbare formaten en productgroepen.

Naast conventioneel doen wij ook aan biologisch! Ons Skal-nummer: 001170